úterý 2. června 2015

Polský Chlodnik


Tak tuhle záležitost, musíte rozhodně vyzkoušet. Skvělé na osvěžující letní lehkou večeři nebo svačinku.  Červená řepa, salátová okurka, ředkvičky, kopr ... luxusní kombinace. Poláci ví, co je dobré.  A já už taky :-D Některé recepty uvádějí variantu pouze s řapíky listů řepy, některé kombinaci bulvy a řapíků , tak jsem zkusila taky, včetně celých mladých listů a je to opravdu lahoda.




Na přípravu budete potřebovat:

1 větší červená řepa + mladé listy, případně jen řapíky
svazek ředkviček ( cca 10ks )
1menší salátová okurka ( cca 10 - 15cm )
svazek čerstvého kopru
2 zakysané smetany nebo kombinace zakysané smetany a bílého jogurtu
200ml vývaru
vejce natvrdo
pepř a sůl

Postup přípravy receptu:

Omytou neoloupanou řepu uvaříme, pak ji oloupeme a nahrubo nastrouháme. V kastrůlku ji zalijeme  vývarem, přidáme na malé kousky nakrájené řapíky a necháme ještě cca 5 minut provařit. Nakonec vhodíme posekané mladé listy.  Necháme úplně vychladnout, pak přidáme nahrubo nastrouhanou okurku, ředkvičky, posekaný kopr a vmícháme smetany nebo smetanu s jogurtem.Dosolíme, opepříme a dáme do lednice minimálně na 2 hodiny. Podle chuti můžeme ještě okyselit troškou citronové šťávy. Podáváme obložené vařeným vejcem.




1 komentář: