pátek 2. června 2017

Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí




Slané koláče neboli quiche se těší velké obliběnejen u nás doma. Dá se do nich zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny a prostě třeba i přebytky z lednice. Tentokrát jsem se inspirovala podle Gurmet časopisem a koláč je opravdu výborný, lehce navoněný kvítky levandule ;-)



 Na přípravu budete potřebovat:

Na křehké těsto:
250 g hladké mouky (můžete použít i špaldovou)
125 g másla
50 ml ledové vody
1 KL soli (zarovnaná)

Náplň:
3–4 velké cibule
120 g slaniny
150 g gorgonzoly (nebo jiného sýru s modrou plísní, případně kozí)
2 KL sušených kvítků levandule
2–3 vejce (podle velikosti)
125 ml smetany na šlehání
kousek másla + na vymazání formy

Postup přípravy receptu:

Nejprve připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte až do konzistence drobenky.
Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte
do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190 °C. Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně okrajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečicí papír a vysypte na korpus 1cm vrstvu fazolí, hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný.
Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.
Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka
a restujte na nižší teplotě dozlatova. 
Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levandule a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte
na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzoly, zbytek slaniny a levandulových kvítků. Vložte do trouby, snižte teplotu na 175 °C, pečte 20–30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.




Žádné komentáře:

Okomentovat