O mně ...

Něco málo o mně ...

Andrea Motlíková ... majitelka obchodu A-Z koření v Plzni, lektorka kurzů vaření, vydavatelka kuchařky V kuchyni vždy otevřeno

Miluji jídlo. To je věc, která mne ovšem neprovází od malička. V jídle jsem se šťourala, maso mi nejelo a z polévky jsem vyndávala na okraj talíře vařený celer. Nevím, kdy nastal ten zlom, ale zřejmě někdy v době, když jsem začala vařit sama. Rodiče chodili do práce, starší bratr věčně zíral hladově do lednice a tak jsem z té lednice vždycky něco vytáhla, suroviny zkombinovala a spokojenost všech mne pobízela k dalším experimentům.
V restauraci si zásadně objednávám jídla, která jsem ještě neochutnala. Zkoumám chutě a přemýšlím o tom, co tam dal kuchař za ingredience, bylinky… Pak se to snažím doma taky vyzkoušet. Manžel je vděčným strávníkem, ovšem děti, jak už to bývá, mým novinkám příliš neholdují. To je o víkendech, když jsou doma, pořád dokola rajská, špagety, kolínka, řízek, knedlo zelo, apod.
Takže se vždy, z pohledu vaření, těším na pracovní týden. Ráda zkouším neobvyklé kombinace, vycházím vždy z toho, co k sobě může pasovat a co nám chutná. Snažím se využít sezónní zeleniny a ovoce ze zahrady, která je mým dalším koníčkem a troufám si říct, i chloubou. Ráda se rýpu v zemi, zeleninu piplám od semínek a s radostí sleduji, jak vše roste, kvete a plodí. Z toho důvodu nesnáším zimu, nemohu na záhony, nic nekvete a neroste a vše je jaksi „mrtvé“.
Snažím se i trochu věnovat focení, jak jídel, tak přírody, různých detailů a v neposlední řadě i rodiny.
Takže tolik asi ve zkratce o mně. Budu se snažit dávat sem recepty, které vás zaujmou, inspirují a budu nesmírně potěšena, pokud je někdo zkusí i uvařit či upéct. Těším se na kontakt s vámi!

Rozhovory a články se mnou a o mně:

Marianne
Bez hladovění
Žena In
Toprecepty




18 komentářů:

  1. Dobrý den, již nějakou dobu sleduji Vaše recepty-příspěvky i na jiných webech (např. TOP recepty) a musím říci,že jste mne v mnoha případech inspirovala.Vařím již dlouhá léta a stále mne to baví.Máme dost společného v tom,že máme rádi i experimenty,tzn., že hledáme sladění chutí a koření.Tohle doslova vyhledávám.Ale tím nevyřazuji ze své kuchyně klasiku,jakou je česká kuchyně,respektive regionální recepty.Mým favoritem je thajská a mexická kuchyně...Děkuji za vaše stránky a jejich obsah. Rosťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rosťo, moc Vám děkuji za milá slova, ta vždy potěší. Jsem ráda, když mi někdo napíše, že se inspiruje mým vařením. To je pro mne nejlepší pochvala. Díky moc :-)

      Vymazat
  2. Ahoj,
    asi tak před týdnem jsem objevila tyto stránky, a musím moc moc pochválit. Z Vašeho profilu mám pocit, že jsem u nás doma, děti také vyžadují klasiku, sice každý můj pokus sní, ale oběd většinou končí slovy A zítra bude řízek. Z těchto stránek jsem již vyzkoušela recepty na cuketovou směs na topinky a cuketovou omáčku do zásoby, a musím říct, že jsou naprosto skvělé. Blog dávám do oblíbených, ráda se nechám inspirovat.
    Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petro, díky za pochvalu blogu. Mám radost, že recepty najdou uplatnění i v jiných rodinách :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den, teprve dneska jsem náhodou narazila na Váš blog. Můžu říct, že jsem nadšená!!! Úžasný recepty z dostupných surovin, skvěle popsané, prostě super, super, super! Jen tak dál a za všechny obrovská pochvala. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, jsem ráda, že jste alespoň náhodou ;-) narazila na můj blog. Moc mě těší, že Vás budou moje recepty inspirovat. Díky za zprávu :-)

      Vymazat
  4. Váš blog jsem navštívila po doporučení kamarádky. Bohužel však musím konstatovat, že vaše recepty, byť jsou velmi lákavé, tak nejsou dostupné pro všechny ....Spousta surovin je velmi drahých, a ne každá hospodyně má všechny běžně ve spíži. Takže vaříte pro horní vrstvu.A to je škoda. Snad časem nabídnete recepty i pro ,,obyčejné " lidi. Ať se vám daří. Marta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marto, dovoluji si Vám oponovat - Andrejka má většinu receptů pro "obyčejné" lidi. Ty, které obsahují hůře dostupné suroviny, těch je poměrně málo a snaží se, pokud to jde, napsat čím lze nahradit.
      Andri, máš skvělé recepty i fotky, ostatně tak jako vždy. Nadja

      Vymazat
    2. No nevím, nepočítám se mezi horní vrstvu, spíše patřím mezi obyčejné lidi - nečetla jsem zatím všechny recepty, ale většinu surovin a dochucovadel normálně používám, takže nevím v čem je problém. Na Andreu mám jednu výtku - při prozkoumávání receptů na cuketu a lilek (které mám moc ráda, ale nějak si s nimi občas nevím rady) jsem si poslintala klávesnici. Recepty a fotky perfektní. Díky Bára

      Vymazat
    3. Teď jste mě Báro pobavila :-D A děkuju

      Vymazat
  5. Andrejko,občas jezdíme do Plzně,kde najdu obchůdek.Předem děkuji.Vendul

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, obchod je na Nepomucké ulici 3, je to konečná tramvaje č.1, hned naproti zastávkám přes přechod ;-)

      Vymazat
  6. Skvělé recepty, nádherné fotky. Sleduji Vás i na Instagramu. Nevím jestli se vařením živíte, jestli ne, určitě byste měla. Děkuji, Milena

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to se omlouvám, teď jsem si přečetla něco málo o Vás a vidím, že vedete kurzy vaření a vydala jste kuchařku.
    Ještě jednou díky moc, vařím podle Vás skoro pořád, Milena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mileno, děkuji za milou zprávu. Živit mě to teda neživí, je to jen koníček :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, čistě náhodou jsem narazila na Vaše recepty a dva už vyzkoušela. Opravdu chutná bramboračka a retro makovec je naprosto luxusní. Děkuji! Těším se až vyzkouším další :)Hezký den. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím Andreo, vaše recepty hltám už nějakou dobu a nemohu si je vynachválit. Vždy se snažím recepty dělat podle vás, ač mi to občas úplně nevyjde (nejsem úplně zdatná kuchařka) :D. Máte nějaké tipy na kvalitní nože? Děkuji Radka

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Andrejko, k Tvým dnešním narozeninám Ti přeji vše jen to nejkrásnější, hlavně hodně zdraví, štěstí, úspěchů, ať se Ti i nadále vše daří. Nadja z TOPEK.
    PS Přidala bych Ti sem i kytičku, ale nevím jak. Pa

    OdpovědětVymazat